Etkinlik

İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi E.C.A. Planetaryumu” 25 Aralık 2017 Pazartesi günü, Rektörümüz Prof. Dr. Mahmut AK’ın teşrif ve himayesinde, ELGİNKAN Holding Yönetim Kurul Başkanı Sn. Gaye AKÇEN’in ve ELGİNKAN Topluluğu mensuplarının ve konukların teşrifleri ile açılmıştır.

İstanbul Üniversitesi ve E.C.A. işbirliği ile İÜ Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Bina Kompleksi içerisinde açılan planetaryum, Türkiye’nin  bir üniversite birimi içinde kurulmuş, eğitim-öğretim ve halka açık etkinlikler için kullanılacak ilk 4K çözünürlüklü planetaryumudur. 39 koltuk kapasitesiyle üniversite öğrencilerine ve halkımıza hizmet edecektir. Planetaryumun sunum sistemi, 10 adet özel projektör, 8 birimli çevresel ses sistemi, yüksek başarımlı bir bilgisayar ve özel ışıklandırmayla oluşturulmuştur. Halen gelişmiş ülkelerdeki planetaryumlarda gösterilen yüksek nitelikli filmlere sahip olan planetaryum, aynı zamanda üniversite öğrencileri için bir laboratuvar  gibi de çalışmaktadır.

Türkiye’de bir Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümünde ilk kez kurulan profesyonel nitelikteki bu planetaryum sayesinde, bölümümüz öğrencileri müfredatlarındaki pekçok konuyu etkileyici bir görsel sunumla öğrenme şansına sahip olmaktadır.

Bu planetaryumun belki de en önemli özelliği, hem gündüz saatlerinde Güneş, hem de gece saatlerinde Ay, gezegenler yıldızlar vb cisimlerin gözlenebildiği gözlemevleri, uzman astronomların sunumlar yaptığı salonlar, bir astronomi koleksiyonu gibi birçok imkanı da konuklarına sunabiliyor olmasıdır.

Planetaryumumuz İstanbul’daki önemli bir eksikliği doldurmakta, başta ilk, orta ve lise dengi okullar olmak üzere, tüm halkımıza hizmet etmektedir.

İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi E.C.A. Planetaryumu etkinlikleri hakkında bilgi almak için Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Bilim-Toplum Etkinlikleri sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Bir eğitim-öğretim kurumundan mezun olanların bir kısmı ileriki hayatlarında da görüşür, dostluklar devam eder. Eski dönemlerde okul arkadaşları ancak yılda bir düzenlenen pilav günü, börek günü gibi isimlendirilen mezun buluşmalarında yüzyüze görüşebilirken, bugün iletişim çok daha kolaylaşmıştır. Özellikle günümüzün internet temelli sosyal ortamları iletişimi eskisine göre çok daha kolaylaştırmış olsa da, bunların hiçbiri sıcak bir tokalaşmanın, dostça sarılmanın yerini tutamaz.

Bölümümüz az sayıda öğrencinin kayıt yaptırabildiği bir eğitim kurumu olmasına rağmen, gerek binasının fakültemizden ayrı ve bahçe içinde, gerek gözlemevi ile birleştirilmiş olması, gerekse halka açık etkinliklerin yarattığı öğrenci birlikteliği, birlikte çalışma duygusu sayesinde öğrencilerimiz arasında sıkı dostluk bağları kurulmakta ve bölümümüze yönelik bir aidiyet duygusu doğmaktadır. İşte bu duyguları ve bağları tekrar yaşamak, dostlarla buluşmak, mezunlarımızı takip ederek birbirimize nasıl yardımcı olabileceğimizi anlamak için 2016 yılından bu yana yılda bir kez mezunlar günü etkinlikleri düzenliyoruz. Pilavımız böreğimiz olmadığından, sadece "Mezunlar Günü" adını verdik buluşmamıza.

Mayıs aylarında bahçemizde piknik havasında gerçekleştirilen ve elimizden geldiğince gösterilerle renklendirdiğimiz mezunlar gününe katılan herkes memnun ayrılmaktadır.

Her yıl Mezunlar Günü Etkinliğimizde görüşmek dileğiyle...

Prof. Dr. Tansel AK

Bölüm Başkanı