Öğrenci
İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümünün bugün A Blok olarak bilinen ve en üst katında “Kubbesi” bulunan en eski binasının temeli 1935 yılında atıldı. Uzun yıllar bu binanın büyük odalarındaki kitap raflarında hocalarla aynı odayı paylaşan kitaplar için, bugün D Blok olarak adlandırılan yeni kütüphane binasının temeli ise 1956 yılında atıldı, 1958 yılında kütüphane olarak hizmet vermeye başladı.Kütüphanenin amacı Bölümün ihtiyacı olan yurtiçi ve yurtdışı yayınları temin etmek, öğrencileri eğitim ve bağlı olarak kaynak araştırması yönüyle desteklemek, gökbilimcilerin yetiştirilmesinde çağdaş araştırma ve çalışma ortamı hazırlamak, zenginleşerek önemli bir kütüphane kimliği kazanmaktır.Kütüphane binamız 108 metrekare alana kurulu iki katlı olup, ikinci katı asma katıdır. Çok şık bir döner merdivenle ikinci kata ulaşılır. Tavandaki aydınlatma armatürleri, gökküresindeki takımyıldızlardan esinlenerek düzenlenmiştir. Giriş katı 12 ve 8 kişilik masa gruplarıyla donatılmış, çoğunluğu cam kapaklı kitap dolaplarıyla çevrilidir. Bu katta çalışmak için ideal bir ortam oluşturulmuştur. Asma kat, daha çok açık kitap rafları ile birlikte, öğrenci çalışmalarına uygun bilgisayarlarla donatılmak üzere organize edilmektedir. Asma katta ayrıca Bilgi ve Belge Yöneticimizin açık ofisi bulunur. Bina uygun bir cihazla iklimlendirilmektedir. Binanın İstanbul Üniversitesi tarihi bahçesi içindeki sessiz ve uygun konumu ideal bir kütüphane ortamı oluşturmaktadır. Bitişik konumdaki Seminer salonu üst katı, A Blok’daki üç öğretim üyesine ait odaların duvarlarındaki raflar da kitapların korunmasında kullanılmaktadır. Türkiye’nin en eski ve zengin Astronomi Kütüphanesi olma özelliği ile mevcut bina limitlerine ulaşmıştır. Olabildiğince kısa sürede yeni bir bina gereksinimi söz konusudur.
Kütüphanemizde Gökbilim, Uzay, Fizik, Matematik, Bilgisayar vb konularda 5000’den fazla kitap, 600 dergi, bülten, yıllık rapor ve rapor serisi, atlaslar, modellerden oluşan bir koleksiyon mevcuttur. Ayrıca, slayt, video kaset, ses kaseti, CD, Disket, mikrofilm, mikrofiş, fotoğraf, poster koleksiyonları mevcuttur. 1800 yıllara kadar uzanan nadir gökbilim serileri ve kitaplarda kütüphanede yer almaktadır. Seçilmiş bazı Gökbilim süreli dergileri düzenli olarak takip edilmektedir. Ayrıca merkez kütüphane bağlantılı elektronik dergi abonelikleri sürmektedir. Genelde İngilizce olmak üzere, Almanca, Fransızca, Rusça ve Çince, kaynaklar bulunmaktadır. Önemli miktarda çift sayı kaynak da koleksiyonda ayrıca depolanmıştır.
Kitaplarımızın ve dergilerimizin bilgisayara girişi “UFUK” adlı katalog programında yapılmakta, yayınlarımıza internet ortamında ulaşılabilmektedir.
Katalog Tarama : http://katalog.istanbul.edu.tr/client/tr_TR/default_tr/
KÜTÜPHANEMİZDEN KİMLER, NASIL YARARLANABİLİR :
Kütüphanemiz tüm İstanbul Üniversitesi Mensuplarına, Ülkemiz Üniversiteleri Mensuplarına ve Araştırmacılara açıktır.
Kütüphanemizde, İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Akademik Personeli ile Bölümümüz lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin yanı sıra, İstanbul Üniversitesi Akademik Personeli ve öğrencileri ile diğer Üniversitelerin Akademik Personeli ve öğrencilerine hizmet verilmekte olup, sınırlı ödünç verme işlemi ve fotokopi ile çoğaltma-destek hizmeti mevcuttur.
Bölümümüz Öğretim Üyeleri kitapları ödünç alarak; bölümümüz öğrencileri ile diğer öğrenciler ve bölüm dışından gelen araştırmacılar ise fotokopi alarak kütüphanemizden yararlanabilirler. Yine salonumuzdan sadece Bölümümüz öğrencileri oturup ders çalışmak amacıyla yararlanabilir.
YARARLANMA KOŞULLARI :
§ Öğrencilerimize ödünç kitap verilmemektedir. Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü öğrencisi fotokopi alarak veya salonda oturmak koşuluyla; diğer öğrenciler ise kütüphaneden fotokopi alarak yararlanabilirler.
§ Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Öğretim Elemanları, Bölümümüzden emekli olan Öğretim Üyeleri ile 2547 sayılı yasanın 40/a maddesine göre Bölümümüzde ders veren Öğretim Üyeleri görevlendirmeleri bitene kadar ödünç kitap alabilmektedirler.
§ Üniversite dışından gelen okuyucular kütüphane materyalinden fotokopi almak koşuluyla yararlanabilir, ödünç kitap ve yayın alamazlar.
§ Danışma kaynakları, süreli yayınlar, basılı olmayan tezler, yazma ve basma nadir eserler, ödünç verilmez.
TEZLER :
Kütüphanemizdeki tezler kütüphaneye geliş sırasına göre ayrı dolaplarda yerleştirilmiştir. Bölüm dışından gelen okurlar tezlerden kısmen fotokopi alarak yararlanabilirler.
SÜRELİ YAYINLAR :
Bölümümüzün abone olduğu süreli yayınlar ile mübadele olarak gelen süreli yayınlar sistemli bir şekilde yerleştirilmiştir. Süreli yayınlar okura ödünç verilmez, istenen makalenin fotokopisi alınabilir.
Kütüphanede bulunan süreli yayınların listesi için tıklayınız…
FOTOKOPİ :
Kütüphane materyalinin fotokopisi, Bölümümüz öğretim elemanları dışındakiler tarafından kimlik bırakmak koşuluyla alınabilir. Okur, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu uyarınca tezlerin tamamını fotokopi alamaz.
ÇALIŞMA SAATLERİ :
Yıl boyunca, hafta içi her gün sabah 08:30, akşam 17:00 saatleri arasında kesintisiz açık olan Kütüphanemiz, ikinci öğretim ders saatleri aralığında da açıktır.
PERSONEL :
Bir adet destek elemanımız ve yarı zamanlı öğrenci çalışanlarımız ile hizmet verilmektedir.
Memur: İlhan Okur
Telefon: 0212 455 57 00 / 10287
E-Posta: iokur@istanbul.edu.tr