IST60 Türkiye'nin en hızlı teleskopu
İstanbul Üniversitesi, Fen Fakültesi, Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü ile Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Astrofizik Araştırma Merkezi arasında geliştirilen bir işbirliği ile Onsekiz Mart Üniversitesi Ulupınar Gözlemevi Yerleşkesi’ne kurularak gözlemlerine başlayan IST60 teleskobu çalışmaya devam ediyor.
İlk ışığın 21 Haziran 2011 tarihinde alındığı teleskoptan her iki kurumun araştırmacıları da ortak olarak yararlanıyorlar. Geliştirilen protokol uyarınca gözlem zamanları altışar aylık dilimler halinde paylaştırılıyor.
21 Haziran 2011 tarihinde İLK IŞIK gözlemi. M51 (Whirlpool) galaksisi ve bu galakside 31 Mayıs 2011 tarihinde meydana gelen süpernova patlaması.
İlk ışığın alınmasından beri geçen bir yıllık sürede İstanbul Üniversitesi’ndeki araştırmacılar özellikle; küçük gezegen, örten çift yıldız ve kataklismik değişen yıldız gözlemlerine dayanan projeler yürüttüler. Gözlemler ve çalışmalar devam ediyor.
IST60 teleskobunun, fakültemiz Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü’ne eğitim-öğretim amaçlarının yanısıra, araştırma amacıyla da önemli katkılar yapmaya başlamıştır. Teleskop, 0.6m çapındaki aynasıyla Türkiye’deki 4. büyük teleskop ve Türkiye’nin öz kaynakları ile sahip olunan 3. en büyük teleskop olma özelliğini taşıyor. Teleskobun üretici firması Almanya merkezli Astelco GmbH. IST60 teleskobu Astelco firmasının Türkiye’deki ikinci teleskobu. İlk teleskop yine Çanakkale Ulupınar Astrofizik Gözlemevi’ne yerleştirilen T122 teleskobu.
IST60 teleskobunun kurgusunu oluşturan NTM-500 adı verilen kundak çok hassas ve hızlı çalışmasıyla tanınıyor. Bu bağlamda, IST60 Türkiye’nin en hızlı teleskobu!
IST60′ın kurulum hikâyesi
IST60 Kurulum Hikayesi from İ.Ü. Fen Fakültesi on Vimeo
IST60′ın hareketi
IST60 Hareket from İ.Ü. Fen Fakültesi on Vimeo