Doç. Dr. Tolga Güver "Royal Society Newton Advanced Fellowship"i kazandı

Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü öğretim üyelerinden Doç. Dr. Tolga Güver, Birleşik Krallık Kraliyet Bilimler Akademisinin prestijli bir burs programı olan Royal Society Newton Advanced Fellowship’i kazanmıştır.

Kabul edilen proje kapsamında T.C. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından desteklenen Doğu Anadolu Gözlemevi projesi kapsamında Erzurum’da Atatürk Üniversitesi bünyesinde kurulmakta olan Türkiye’nin en büyük ve ilk yakın kızılötesi teleskobunda kullanılması planlanan odak düzlemi aygıtlarından biri için gerekli teknoloji transferi ve İngiliz astronomlar ile işbirlikleri kurulması planlanmaktadır.

Üniversitemizin de ortağı olduğu Doğu Anadolu Gözlemevi Odak Düzlemi Aygıtları Projesi kapsamında yapılan çalışmalar ile birlikte Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü’ne kazandırılmakta olan Odak Düzlemi Aygıtları Laboratuvarı’nda, Durham Üniversitesinden araştırmacılar ile birlikte yapılacak çalışmalar sayesinde, astronomide halen sadece deneysel olarak kullanılabilen bir Mikrodalga Kinetik Endüksiyon Dedektörü (MKID) geliştirilmesi ve gözlemevi faaliyete başlayınca Türk astronomları tarafından kullanılabilmesi için gerekli altyapının oluşturulması hedeflenmektedir.

Maddenin süper iletken faza geçmesine dayalı olan MKID’ler, halen kullanılan CCD temelli detektörlere göre çok yüksek zaman çözünürlüğü sağlayabilmesi, herhangi bir filtre kullanmaksızın gelen ışığın enerjisini algılayabilmesi ve herhangi bir okuma gürültüsünün olmaması sebebiyle büyük avantajlar sunmaktadır.  

Halen sadece Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Palomar Gözlemevinde deneysel amaçlar için kullanılan MKID’lerden birinin,  proje kapsamında yapılacak çalışmalar ile İstanbul Üniversitesi, Durham Üniversitesi ve Atatürk Üniversitesinden araştırmacıların iş birliği ile geliştirilmesi ve Doğu Anadolu Gözlemevinde tüm Türk astronomların bilimsel çalışmalarında kullanıma sunulması beklenmektedir. Başarılı olunması durumunda Doğu Anadolu Gözlemevi de Dünya’da bu tip detektörlerin kullanılabildiği birkaç gözlemevinden biri olabilecektir.

Burs programı toplam 111000 £ bütçeli olup 1 Aralık 2018 tarihinde başlayacak ve 36 ay sürecektir.


Galeri