Seminer : “Samanyolu Galaksimiz: Merkezsel Çubuk, Spiral Kollar, Lindblad Rezonansları, Katılımlar, Radyal Göç, Yıldızların Doğum Yarıçapları”
Konu : Samanyolu Galaksimiz: Merkezsel Çubuk, Spiral Kollar, Lindblad Rezonansları, Katılımlar, Radyal Göç, Yıldızların Doğum Yarıçapları
Konuşmacı: Prof.Dr. Salih Karaali (İ.Ü.F.F. Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü)
Tarih : 10 Nisan 2017 Pazartesi Saat:13.30
Yer : Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü, Küçük Amfi I
Özet: Samanyolu Galaksimizin simetrik yapıda olmaması sebebi ile oluşum ve evrimini öğrenmemiz kolay olmuyor. Galaksimizin simetrik yapısını bozan merkezindeki çubuk, spiral kolları ve galaksi dışından gelen katılımlardır. Bu üç yapı disk yıldızlarının radyal göçüne sebep olur. Bugün güneş civarında gözlenen birçok yıldız Samanyolu’nun iç bölgesinden, birçoğu ise dış bölgesinden göç etmiştir. Galaksi merkezine uzaklığı 8 kpc olan Güneş de bugünkü konumuna 5< ro < 6.8 kpc uzaklık aralığında bulunan bir noktadan göç etmiştir.
Samanyolu diskinde gözlenen birçok akıntı çubuk, spiral yoğunluk dalgaları veya katılımların sebep olduğu radyal göç sonucunda oluşmuşlardır. Güneş civarında gözlenen demirce çok zengin yıldızlar (SMS : [Fe/H] > 0.2 dex), Galaksimizin iç bölgesinden göç etmiştir. Çubuk ve spiral kolların diskin parlamasına etkisi, uydu galaksinin varlığı veya yokluğuna göre farklı oluyor. [α/Fe] > 0.4 dex bolluğundaki yıldızların, düşey doğrultudaki hız dispersiyonlarının gidişatındaki değişim (çubuk ve spiral kollar) ile uydu galaksinin zıt parlama rolünden kaynaklanıyor.